Ondertussen voerde Stalin de druk op in het Midden-Oosten. In 1942 hadden Russische troepen Noord-Iran bezet om te voorkomen dat de olievelden in Duitse handen zouden vallen. In plaats van de soldaten na de oorlog naar huis te sturen, hield Stalin ze op hun plaats. 

De bezetting van Iran zou weer worden beëindigd na het einde van de oorlog, maar toen de oorlog eindigde in 1945, weigerde Stalin zijn sovjettroepen terug te trekken uit Iran. Hij dreigde zelfs met de opdeling van Iran en de oprichting van twee "democratische volksrepublieken" op Iraans grondgebied. Stalin voelde zich namelijk bedreigd door de Verenigde staten door hun Atoombom.

Onder grote druk van de Verenigde Staten (president Harry S. Truman dreigde er zelfs mee atoomwapens in te zetten) ging de Sovjet-Unie uiteindelijk toch akkoord met het terugtrekken van het Rode Leger uit Iran.

Dit conflict vormde een voorloper van de Koude Oorlog en vormde een factor in de zich ontwikkelende en steeds moeilijker wordende politieke relatie tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Operatie Augustusstorm (9 augustus - 20 augustus 1945) was de aanval van de Sovjet-Unie op door Japan bezette gebieden in het oosten van Azië met dan vooral Mantsjoerije (Manchuria op de vork van Stalin op de spotprent) als hoofddoel.

Deze aanval vond plaats aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met de ondergang van nazi-Duitsland in mei 1945 wilden de geallieerden ook zo snel mogelijk de oorlog in Azië beëindigen. Op de Conferentie van Jalta was met de Sovjet-Unie afgesproken dat deze het niet-aanvalsverdrag met Japan zou opzeggen en na 3 maanden (dus 8 augustus 1945) Japan de oorlog zou verklaren. De verraste Japanners boden weinig weerstand.

Op 15 augustus capituleerden de Japanners. Ze beseften dat tegen de atoombom niet te vechten was, maar de Sovjets zetten hun opmars voort tot 1 september. De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend. Hiermee werd de Tweede Wereldoorlog na vele jaren eindelijk beëindigd. Bij de gesloten vrede moest Japan verschillende gebieden, die het in 1905 had verworven na de Russisch-Japanse Oorlog, afstaan aan de Sovjet-Unie. Bovendien zorgde de Sovjet-Unie  ervoor dat die gebieden werden bestuurd door lokale communisten. Het bestuur van deze gebieden door door communistische regeringen ondersteund door de Sovjet-Unie zou een factor zijn in de opkomst van de Chinese communisten en vorm geven aan het politieke conflict van de Koreaanse oorlog.

Maak jouw eigen website met JouwWeb